Biografie

Seven Eleven is een door P-Funk geïnspireerde formatie die funk mengt met hiphop en jazz. De groep werd in Amsterdam opgericht in 1987 en werkt sindsdien regelmatig samen met kopstukken uit de Amerikaanse funkwereld. In 1989 verschenen de eerste opnamen van de band op cd.

Door optredens met de Brabantse Hiphop-formatie Dope Posse was Seven Eleven in 1990 een van de eerste bands in Nederland die een combinatie van funk en rap live naar het podium brachten. In 1993 won Seven Eleven Camelpop wat resulteerde in het live-album ‘Camelpop ‘93’. Daarna trad de band op in Streetbeats, een bekend live radioprogramma van Hans Dulfer bij de VPRO, en in andere programma’s. Concerten van Seven Eleven waren in 1994 verscheidene keren onderdeel van P-Funkparty’s in Paradiso en de Westergasfabriek.

In 1996 verscheen ‘The Come Out’, het officiële debuutalbum van de band dat werd geproduceerd door de New Yorkse P-Funk gitarist/producer Menace. Eind jaren negentig speelde Seven Eleven een voorname rol bij de vermaarde Funk To The Max party’s in de Melkweg. Het live-album ‘Get ‘m down!’ (2000) bevat opnamen van een van die Melkweg-concerten. Daarna verschenen de volgende albums op cd: ‘Hot ‘n’ Funky’ (2003), ‘The New Come Out’ (2003) en ‘Live in Paris’ (2006).

De ritmesectie bestaat rond die tijd uit bandleden van het eerste uur Dodge (bas), Dice (gitaar) en Captain Hurk (drums) en de nieuwe toetsenist Keyflow. Kenmerkend voor het geluid van Seven Eleven is de combinatie van funky grooves en old skool raps van de energieke rapper Are MC (ex-Dope Posse). Zangeres Jewl eist en krijgt met haar podium performance en krachtige stem doorgaans de meeste aandacht van het publiek.

Seven Eleven speelde op talloze nationale en internationale podia en festivals waaronder driemaal op het North Sea Jazz Festival. De band wordt daarom ook wel omschreven als ‘het boegbeeld van de Nederlandse funkwereld’.

In 2012 vierde Seven Eleven haar 25-jarig bestaan met het jubileumalbum ’25 years and still funkin” en een gedenkwaardig jubileumconcert in De Pul in Uden, met bijdragen van Maurits ‘handieMan’ de Weert, U-Gene, rapper DTF en de oorspronkelijke blazerssectie. Daarop volgde een jubileum-tour met optredens in Nederland, België en Frankrijk.

In 2014 bracht de band het jubileumconcert uit op cd getiteld ‘Live in Uden’ en nam Seven Eleven voor het eerst een videoclip op. De video ‘Disco wasn’t good enough’ verscheen in december van dat jaar samen met de gelijknamige single. Het nummer, met een bijdrage van de vermaarde bassist Louis Johnson (Brothers Johnson), staat op het enkele maanden daarna uitgebrachte studio-album ‘Back to the Source’. De nieuwe plaat werd in Londen geproduceerd en gemixt door gitarist/producer Rob Manzoli (ex-Right Said Fred) en is in 2015 in de Melkweg gepresenteerd, met Manzoli als ‘Special Guest’.

In 2016 won Seven Eleven The Rock Award van de staat Colorado in de categorie Global Eye Performance. In 2017 werd ‘Good Life’ (The Come Out, 1996) geselecteerd voor eerste Home of the International Funk Out-compilatie, uitgegeven door Serious Records Inc. In hetzelfde jaar werd de track ‘7-1-1’ (Back to the Souce, 2015) genomineerd in de categorie Funk-Fusion-Jam van de 15e eitie van de Independent Music Awards (The IMAs).